Oncologie fysiotherapie

Wat is oncologie fysiotherapie?

Oncologie fysiotherapie is fysiotherapie voor mensen die kanker hebben of in het verleden kanker hebben gehad. Door de medische behandelingen bij kanker kunnen problemen ontstaan bij het bewegen van spieren en gewrichten  en neemt de algehele conditie vaak af. Oncologie fysiotherapie kan u dan helpen klachten te verminderen en conditie zolang mogelijk te behouden of weer op te bouwen.

Oncologie fysiotherapie wordt gegeven door een oncologie fysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die zich na zijn opleiding gedurende twee jaar heeft gespecialiseerd in de specifieke klachten die kunnen ontstaan bij mensen die te maken krijgen met kanker. In onze praktijk is dat Patricia Jassies, zij beschikt over veel kennis en ervaring op dit gebied.

In alle stadia van kanker kan zij u helpen. Of u nu aan het begin van een behandeling staat, aan het herstellen bent van behandelingen, last heeft van de gevolgen van de behandelingen of wanneer het levenseinde in zicht is.

Hieronder geven wij u enkele voorbeelden van behandelingen die zij geeft:

 • Oefentherapie tijdens de medische behandelingen die u moet ondergaan om de conditie en spierkracht op peil te houden. Ook tijdens chemotherapie is verantwoord bewegen bijvoorbeeld belangrijk.
 • Conditie opbouwen nadat medische behandelingen zoals operaties, bestraling en chemotherapie zijn afgerond.
 • Stug littekenweefsel en huidveranderingen weer soepel maken.
 • Behandelen van lymfoedeem ( zie ook verder op onze website)
 • Bewegelijkheid verbeteren van spieren en gewrichten.
 • Verbeteren van vermoeidheid, spanningsklachten en pijn.

Wanneer naar de oncologie fysiotherapeut?

U kunt in ieder stadium van uw ziekte contact opnemen met de oncologie fysiotherapeut. Of u nu aan het begin van medische behandelingen staat om kanker te genezen of in een stadium zit dat uw ziekte niet meer te genezen is, maar u nog wel zo lang mogelijk een actieve levensstijl wilt hebben. Ook als u niet zeker weet of oncologie fysiotherapie iets voor u kan betekenen kunt u gewoon contact met ons opnemen. Ook kan verwijzing plaatsvinden door huisarts, specialist of de eigen fysiotherapeut.

Werkwijze oncologie fysiotherapeut

Tijdens het eerste consult stelt de fysiotherapeut u vragen over uw klachten en beperkingen en doet zij een lichamelijk onderzoek. Samen kijkt u welke therapie het beste bij u past en hoe zij u zo goed mogelijk geestelijk en lichamelijk kan begeleiden. Dit eerste consult duurt ongeveer 60 minuten. Daarna start u met de voorgestelde therapie dit is meestal 1-2 keer per week 30-45 minuten. In onze praktijk hebben wij een zeer moderne oefenzaal waar u bijvoorbeeld aan uw conditie kunt werken. Het kan ook zijn dat de fysiotherapeut bij u aan huis komt. De therapie wordt volledig op uw specifieke situatie afgestemd. De fysiotherapeut overlegt indien nodig met huisarts en uw behandelend specialist.

Veelgestelde vragen

 1. Worden de kosten vergoed? 
  In de meeste gevallen wel maar informeer even bij uw verzekeringsmaatschappij.
 2. Ik moet nog beginnen met de medische behandelingen en heb nog geen klachten maar wil die wel voorkomen, kan de oncologie fysiotherapeut iets voor mij betekenen?
  Ja zeker, juist preventie is belangrijk en steeds meer onderzoeken tonen aan dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed heeft op het verloop van de behandeling.
 3. Ik heb af en toe last van vochtophoping in mijn arm moet ik naar de oncologie fysiotherapeut?
  De fysiotherapeut kan u informatie en advies geven om erger te voorkomen, ook krijgt u gerichte oefenningen mee om de kans op vochtophoping (oedeem) te verkleinen.Patricia Jassies is naast oncologie fysiotherapeut ook oedeemfysiotherapeut.

Meer informatie of maken afspraak

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u op werkdagen bellen met:
Patricia Jassies 0546-812233 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij helpen u graag.