Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeemfysiotherapie?

Oedeem1Oedeem2Oedeemfysiotherapie is een behandeling die u krijgt wanneer u last heeft van lymfoedeem. Lymfoedeem betekent dat er sprake is van abnormaal veel vocht in het weefsel van bijvoorbeeld een arm, been, romp of gezicht. Daardoor kan het zijn dat u minder bewegingsmogelijkheden heeft en pijn. Ook heeft u eerder kans op ontstekingen omdat uw lymfesysteem niet goed functioneert. Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij het beste resultaat van de behandeling bereikt wordt als het zo vroeg mogelijk ontdekt en behandelt wordt. Maar ook in een later stadium kunt u de toename van vochtophoping beperken en de klachten verminderen. Uw therapeut kan u daarbij helpen door het geven van oedeemfysiotherapie.

Oedeemfysiotherapie wordt gegeven door een fysiotherapeut die zich speciaal op dit gebied heeft gespecialiseerd en er een aanvullende opleiding voor heeft gevolgd. In onze praktijk is dat Patricia Jassies, zij beschikt over veel kennis en ervaring op dit gebied. Zij is tevens oncologisch fysiotherapeut ( zie ook oncologische fysiotherapie op deze site).

Er zijn verschillende soorten van oedeem. Zo kan het zijn dat u oedeem krijgt na bijvoorbeeld een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd ( borstkanker, gynaecologische tumoren), na radio- en/of chemotherapie.  Oedeem kan echter ook aangeboren zijn of na een trauma of gewrichtsoperatie niet meer weggaan. Er zijn tal van oorzaken en de fysiotherapeut kijkt samen met u welke vorm van oedeemtherapie voor u het meest geschikt is.

Hieronder geven wij u enkele voorbeelden van behandelingen die onze fysiotherapeut geeft om verergering van oedeem te voorkomen en klachten te verminderen:

  • Massage ( manuele lymfdrainage). Dit is een milde massage om de afvoer van vocht te bevorderen.
  • Compressietherapie
  • Oefentherapie, waaronder houding- en bewegingsadviezen
  • Lymftaping
  • Voorlichting en adviezen m.b.t. huidverzorging, belasting en leefregels
  • Advisering bij het aanmeten van een elastische kous

Werkwijze fysiotherapeut bij oedeemtherapie

Oedeem3Tijdens het eerste consult stelt de fysiotherapeut u vragen over uw klachten en beperkingen en doet zij een lichamelijk onderzoek. Samen kijkt u welke vorm van oedeemtherapie het beste bij u past en hoe zij u zo goed mogelijk kan begeleiden. Dit eerste consult duurt ongeveer  60 minuten. Daarna start u met de voorgestelde therapie dit is meestal 1-2 keer per week 30-45 minuten.

Het kan ook zijn dat de fysiotherapeut bij u aan huis komt. De therapie wordt volledig op uw specifieke situatie afgestemd. De fysiotherapeut overlegt indien nodig met huisarts en uw behandelend specialist.

Veelgestelde vragen

  1. Oedeem4Worden de kosten vergoed? In de meeste gevallen wel maar informeert u even bij uw verzekeringsmaatschappij.
  2. Ik heb af en toe last van vochtophoping in mijn arm moet ik naar de fysiotherapeut? De oedeemfysiotherapeut kan u informatie en advies geven om erger te voorkomen, ook krijgt u gerichte oefenningen mee om de kans op vochtophoping (oedeem) te verkleinen.
  3. Ik heb soms een stuwend gevoel in mijn arm maar zie geen zwelling? Goed om er een oedeemfysiotherapeut naar te laten kijken want preventie is beter dan behandeling.

Meer informatie of maken afspraak